9 Mythes over Houtskeletbouw Ontkracht

9 Mythes over Houtskeletbouw Ontkracht
Houtskeletbouw wint steeds meer aan populariteit in België, maar er bestaan nog veel misverstanden over deze bouwmethode. Tijd om de negen meest gehoorde mythes over houtskeletbouw te ontkrachten en duidelijkheid te scheppen!
1. “Houtskeletbouw is minder stevig dan traditionele bouw”
Houtskeletbouw is verrassend sterk. Dankzij de combinatie van houten balken en slimme constructietechnieken kan een houtskeletwoning extreme weersomstandigheden doorstaan, van zware stormen tot aardbevingen. In veel landen met strenge seismische eisen, zoals Japan, is houtskeletbouw zelfs de norm.
2. “Een houtskeletwoning brandt sneller af”
Hoewel hout brandbaar is, heeft houtskeletbouw uitstekende brandveiligheidseigenschappen. Dik hout vormt bij verbranding een beschermende koollaag die verdere verbranding vertraagt. Bovendien worden houtskeletwoningen afgewerkt met brandwerende materialen die voldoen aan strenge normen.
3. “Houtskeletbouw is alleen geschikt voor kleine huizen”
Dit is onjuist. Houtskeletbouw kan worden toegepast bij projecten van alle formaten, van compacte woningen tot grote villa’s en zelfs appartementsgebouwen. De flexibiliteit van hout maakt het mogelijk om creatief te bouwen.
4. “Een houtskeletwoning is slecht geïsoleerd”
Houtskeletbouw biedt juist uitstekende isolatie mogelijkheden. De wanden worden vaak gevuld met hoogwaardige isolatiematerialen, wat resulteert in een zeer energiezuinige woning. Dit maakt houtskeletbouw ideaal voor lage-energiewoningen en passiefhuizen.
5. “Hout gaat rotten en is gevoelig voor insecten”
Hout dat wordt gebruikt in houtskeletbouw is behandeld om schimmel, rot en insecten zoals termieten te voorkomen. Bovendien worden vochtproblemen voorkomen door een goede ventilatie en damp remmende lagen in deconstructie.
6. “Een houtskeletwoning is gehorig”
Met de juiste technieken kan een houtskeletwoning net zo stil zijn als een traditioneel gebouw. Geluidsisolatie wordt geïntegreerd in de muren, vloeren en plafonds om geluidsoverlast te minimaliseren.
7. “Houtskeletbouw is niet duurzaam”
Houtskeletbouw is juist een van de meest duurzame bouwmethoden. Hout is een hernieuwbaar materiaal, en wanneer het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, draagt het bij aan CO₂-reductie. De lagere energiebehoefte tijdens de levensduur van de woning versterkt de duurzaamheid.
8. “Houtskeletbouw heeft een korte levensduur”
Een goed ontworpen en onderhouden houtskeletwoning kan net zo lang meegaan als een traditionele woning. In Scandinavië en Canada staan houten huizen die al honderden jaren oud zijn.
9. “Houtskeletbouw is niet geschikt voor het Belgische klimaat”
Het Belgische klimaat, met zijn vochtige winters en milde zomers, is juist perfect voor houtskeletbouw. Met de juiste bouwtechnieken, zoals dampremmers en goed geplaatste isolatie, blijven deze huizen comfortabel en bestand tegen de weersomstandigheden.
Hulp nodig bij jouw project?
Kom eens langs, dan bespreken we samen jouw project.